Wie ben ik

Ik ben Erika Heinen-Lamboo, iemand met liefde en bevlogenheid voor de bijzondere relatie tussen ouders/ opvoeders en kinderen. Daarnaast ben ik geregistreerd Theraplay Practitioner, Orthopedagoog NVO Generalist, GZ-psycholoog in mijn werkende leven.

In mijn dagelijks leven ben ik getrouwd, een moeder van twee dochters en een zoon in de leeftijd van 20, 18 en 14 jaar, bevriend met bijzonder fijne mensen, onderdeel van een familie en levensgenieter.

Iedereen geniet op zijn unieke manier van het leven, ieder leeft zijn leven! Ik leef mijn leven graag met mijn gezin, familie en vrienden om mij heen. Dit kan op afstand of in nabijheid zijn; dat maakt voor de verbinding dikwijls niet uit.

Ik leef graag met gezelligheid om mij heen middels lekker eten en drinken, vakanties, uitjes, een wandeling. Waar ik moeilijk zonder kan, is contact of een ontmoeting met mijn medemens. Een verhaal van een ander brengt mij vaak energie en betekenis waar ik me erg tevreden bij kan voelen

Motivatie

Door mijn ervaring met en binnen pleegzorg ben ik gaan ontdekken, dat alles begint bij een goede basis tussen ouders/ opvoeders en kind. Het komt altijd op hetzelfde punt neer: wanneer er in de basis iets ontbreekt, dan kan er niet gebouwd worden.

Er kan een stukje basis ontbreken bij de ouder/ opvoeder, bij het kind, in de omgeving en zo verder. De verklaringen waarom er ergens een stukje basis ontbreekt doen er soms minder toe. Vaak kun je daar niets meer aan veranderen. Maar de basis leggen in het hier en nu, stap voor stap bouwen of herbouwen, dat kan natuurlijk altijd. Dat vertrouwen heb ik opgebouwd binnen pleegzorg en draag ik nu graag uit ook buiten mijn pleegzorgwerk. Veel sterker nog, ik geloof dat de gezonde basis tussen ouders of opvoeders en kinderen altijd aandacht verdient. Daarvoor hoeven zich niet eerst problemen aan te dienen. Het voorkomen van problemen is mijns inziens een mooie basis. Mochten zich toch in een bepaalde fase situaties voordoen die lastig zijn, ook dan zijn er altijd mogelijkheden om dit bij te sturen. Deze mogelijkheden samen met ouders of verzorgers onderzoeken, dat is wat mij motiveert en energie geeft. Eventuele moeilijkheden in het opvoeden voor zijn, ouders en opvoeders bewust maken van het belang van een goede relatie hebben met je kind, het maken van echt contact zonder teveel uitleg met woorden, daar geloof ik in!

Dit alles heeft mij bewogen om pleegzorg los te laten en mij te richten tot alle ouders en opvoeders in Nederland die graag de basis aangereikt krijgen in iets wat wellicht zo vanzelfsprekend lijkt te zijn: een positieve (hechting)relatie met je kind.

Ervaring

Ik heb zeven jaar als schoolpsycholoog in het Voortgezet Onderwijs gewerkt met een grote variatie aan taken. Enerzijds heb ik me bezig gehouden met het schoolbeleid en het ondersteunen van het docententeam. Anderzijds heb ik veel diagnostiek (onderzoek) gedaan bij leerlingen, individuele begeleiding geboden (gericht op vergroten van motivatie en zelfvertrouwen, verminderen van probleemgedrag, maar ook remedial teaching bij leerproblemen) en groepstrainingen gegeven (faalangstreductie en sociale vaardigheidstrainingen).

Na zeven jaar onderwijs wist ik zeker dat hulpverlening mijn hart had veroverd waardoor een overstap niet meer dan logisch was. Vanaf 2007 heb ik met veel plezier tien jaar lang bij een Jeugd -en Opvoedhulp organisatie gewerkt. In eerste instantie bij de (Na)Schoolse Dagbehandeling om vervolgens de overstap te maken naar de afdeling Pleegzorg waarbij ik mij heb laten raken en inspireren door alles wat daarbij komt kijken. Alles wat met hechting te maken heeft, wordt door de ervaringen van ouders, (pleeg)kinderen en pleegouders, binnen pleegzorg in een keer duidelijk.

De veerkracht van kinderen, de unieke rol van ouders en de mogelijkheid iedere dag weer om met elkaar verbinding te maken, doen mij keer op keer verwonderen. Deze basisbehoefte van mensen is universeel!

Deze verwondering heeft mij doen kennis maken met de methode “Theraplay”, een ouder-kind interactietherapie van oorsprong afkomstig uit Amerika. Inmiddels ben ik een volledig gecertificeerde theraplay practitioner.